Your search results

Planina Vlašić, ne ostavlja ravnodušnim nikog i čini se, nikad. Planina Vlašič je smještena u srednjoj Bosni.

Posted by Smještaj Vlašić on 21. Januara 2018.
| Blog
| 1

Planina Vlašić, ne ostavlja ravnodušnim nikog i čini se, nikad. Planina Vlašič je smještena u srednjoj Bosni.

Najviši vrh Planine Vlašić  je Paljenik (1.943 m).

Vlašićka visoravan je visoka 1.300 m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma, kojeg posjećuju i strani gosti, zahvaljujući otvaranju skijaških staza i novih hotela, vikendica, pansiona

Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.

Vrijeme, godišnje doba, pa čak i kraći boravak, razlog su za trajnu i neraskidivu, gotovo intimnu vezu svakog ponaosob.

Takvim ga prije svega čini spoj gotovo nenarušene prirodne jednostavnosti, a ipak ljepote koju je i najvećim novcem nemoguće imitirati, i tu više nego u nečem drugom, reklo bi se, leži “šarm” ove planine.

 

Vlašić tako vješto, a zahvaljujući turističkim radnicima, prati trendove turističke ponude uvažavajući potrebe savremenog čovjeka, a da pri tom ne naruši prirodan balans. No baš zato, ova planina zlata je vrijedna jer svoje mjesto mogu naći svi: planinari, sportisti, paraglajderi, ribari, ili tek šetači i ljubitelji prirode i čistog, a ovdje visoko vrijednog zraka, pa se s pravom boravak na Vlašiću tretira kao korištenje vazdušne banje.

 

Zato je to mjesto za zdrave i bolesne, djecu i starce, ali i poslovne ljude i omladinu. Jednako je ugodno tokom cijele godine, ljeti uglavnom uz Ugar, tipičnu planinsku rijeku, a ne ostavlja ravnodušnim niti obilazak Paljenika najvišeg vrha smještenog na 1943 metra.

 

Sva ova ljepota od Travnika, udaljena je 28 kilometara, a povezana uvijek prohodnim putem čak i u najtežim zimskim uslovima, kada je visina snijega često i preko jednog metra.

One thought on “Planina Vlašić, ne ostavlja ravnodušnim nikog i čini se, nikad. Planina Vlašič je smještena u srednjoj Bosni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.